Bolo raz jabĺčko krásne...

18. září 2016 v 7:00 | Ameli |  novinky z kuchynky
Predpokladám, že všetci kuchári, pekári, či už tí dobrí, najlepší alebo tí...nepodarení :D začínali volakedy od nuly.
A už len od výsledku záviselo, či vytrvajú alebo sa poddajú.

Sama som sa tiež odhodlala na túto cestu poznania a pokúsila sa o pečenie a varenie, o ktoré sa, mimochodom, pokúšam dodnes.
Mojimi najmilšími pokusnými králikmi sú môj priateľ, rodičia ( či už moji alebo aj jeho :) ) a môj brat.

Začiatky boli pre mňa veľmi ťažké, kedže s varením alebo pečením som nemala práve žiadne skúsenosti. Asi to viacerí poznáte, že mamka alebo tatko chcú niečo rýchlo navariť a vy ste im len na príťaž v kuchyni, no a vo vašej 15 sa vás spýtajú, ako je možné, že sami nič neviete uvariť. No čuduj sa svet prečo ;)


Prvýkrát som tak naozaj bola donútená variť, keď som začala cestovať za priateľom. Býval na private vo Wroclawe, a nebolo žiadnych rodičov, čo by nám navarili :D od toho času som sa ale (DÚFAM) zlepšila. Alek počiatočným receptom sa ešte v tejto rubrike dostanem.



Ten prvý, ktorý by som vám chcela predstaviť, je naozaj veľmi jednoduchý recept na jablkový koláčik. Zvládne ho naozaj aj neskúsená gazdiná(prípadne gazdnin ?! )
A kedže sa nám blíži jeseň a jabĺčok bude až až, tak sa receptík určite zíde.


Jabĺčkový koláčik :)

na cesto potrebujeme:
600g (alebo aj trochu viac, záleží aký velký máte plech) očistených a postrúhaných jabĺk
necelé 2 hrnčeky kryštáloveho cukru
2 hrnčeky polohrubej múky
necelý hrček oleja
3 vajčka
lyžičku sódy bikarbóny, alebo ja dávam prášku do pečiva
1 vanilinový cukor

Všetko to zmiešame v miske a posypeme ešte mletou škoricou a znova poriadne pomiešame.
Predhrejeme si rúru na 180°.
Vytrieme plech a dáme cesto na plech, pečieme 30 minút.

Keď sa cesto upečie, vyberieme ho z rúry a necháme vychladnúť. Zatiaľ si spravíme vo vodnom kúpeli polevu.
Na polevu potrebujeme
1/2 kocky stuženého tuku, ale ja dávam cca 3 lyžičky masla
1/2 hrnčeka práškoveho cukru
4 lyžice kakaa
4 lyžice mlieka

Ak je to veľmi husté, pridajte ešte trochu mlieka.
Všetko spolu do hladka vymiešame a polejeme koláčik.

Koláčik bude vyzerať určite lepšie, ako na fotke, lebo je fotený hneď za horúca, ale môžem vám odporučiť, že najlepšie chutí už vychladnutý.

Dobrú chuť ! :)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Monica. Monica. | Web | 23. září 2016 v 17:07 | Reagovat

Vypadá to moc dobře a určitě i dobře chutná! :) Teď jsem na to dostala chuť, eheh. Ale já pro jistotu zatím to pečení a vaření nechám na někom jiném, protože ani ten koláč by nedopadl dobře :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama